Poronhoitajien talous tiukilla – yrittäjät tehneet tappiota yli 17 000 euroa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Suomalainen maatalous on kestämättömässä tilanteessa. Säädökset, direktiivit, verot, maksut, muut kustannukset ja pakotteet ovat ajaneet kotimaan tuotantotalouden ahtaalle. Moni tavallinen yrittäjä on sanonut, että tässä Suomessa on aivan turha luoda työpaikkoja tai haaveilla rikastumisesta – se yritetään estää kaikilla mahdollisilla tavoilla. Tilanne on vieläkin kurjempi maatalousyrittäjien kohdalla. Kohta loppuu ruoka.

Lapissa porotalousyritykset ovat malliesimerkki siitä, miten paljon yrittäjä tekee töitä elinkeinonsa eteen ja joutuu silti maksamaan kaikesta eniten. Tilanne on kestämätön ja epäreilu, kun maassa on paljon ihmisiä saajapuolella tekemättä yhtään mitään. Monesta tuntuu, että ne jotka tekevät eniten, joutuvat myös maksamaan kaikesta eniten. Ahkeruudesta saa vain keppiä porkkanan sijaan.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) porotalouden kannattavuuskirjanpidon mukaan poronhoitovuonna porotalouden kannattavuuskerroin laski 0,25:een edellisen vuoden 0,55:stä. Yrittäjätulo puolittui edellisvuodesta ja oli keskimäärin 5.770 euroa. Poronlihan tuotantomäärä on laskussa ja kustannukset ovat kasvaneet.

− Yrittäjän voitto saadaan, kun kokonaistuotosta vähennetään kaikki tuotantokustannukset, ja se osoittaa porotalousyrityksen jääneen 17 300 euroa tappiolle. Lihakiloa kohti laskettu tuotantokustannus oli 28,8 euroa, ja yrittäjätappiota muodostui 8,3 euroa lihakiloa kohti, kertoo tutkija Marja Vilja Lukesta ja kuvailee porotalouden viime vuottaa karuksi.