Ensi kesän sääennuste julkaistiin – tällaista kesäsäätä on luvassa

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kevät sai taannoin kylmän ja lumisen käänteen. Forecan tuoreen pitkän ennusteen perusteella lämmintä loppukevättä ja alkukesää odottaneet voivat joutua pettymään. Touko-heinäkuun jakso saattaa nimittäin olla hieman keskimääräistä kylmempi.

– Kyllähän tämä ennuste on vähän kuin märkä rätti kasvoille. Jakson keskilämpötila on ennusteen perusteella Suomessa hieman tavanomaista viileämpi, poikkeama on 0–1 astetta, kertoo meteorologi Anna Latvala Forecan blogissa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF ennusti Suomeen keskimääräistä kylmempää kolmen kuukauden jaksoa viimeksi vuonna 2018. Tuolloin toukokuu oli lopulta keskimääräistä lämpimämpi, kesäkuu laajalti kylmempi ja heinäkuu jälleen lämpimämpi. Latvalan mukaan kolmen kuukauden ennuste voi toteutua monella tavalla, esimerkiksi lyhyenä erittäin kylmänä jaksona ja muuten tasaisina lämpötiloina.

Vaihtoehtoisesti kylmä ja lämmin sää voivat vuorotella. Sademääristä ennustetaan touko-heinäkuulle tyypillisiä. Keski- ja Etelä-Eurooppaan touko-heinäkuussa matkustavia kelit saattavat sen sijaan hemmotella. Kyseisille seuduille on ennustettu laajalti tavanomaista lämpimämpiä säitä.