Kuivasta kesästä huolimatta hulppea puolukkasato – myyntiin kerättiin 10,7 miljoonaa kiloa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Vuoden 2021 luonnonmarjasato oli hyvä. Kaupallisesti tärkeimmät luonnonmarjat ovat mustikka, puolukka ja lakka. Viime kesän helteinen kesä-heinäkuu ja runsassateinen, viileämpi elokuu vaikuttivat siihen, että sadosta muodostui monien tuotteiden osalta kaiken kaikkiaan hyvä. Luonnonmarjoista puolukkaa kerättiin myyntiin eniten.

Puolukkasato oli paikoin runsas ja sato oli onnistuneen pölytyksen vuoksi edellisvuotista suurempi. Satoa huononsi joillakin alueilla kesän ankara kuivuus. Myyntiin puolukkaa kerättiin kuitenkin vajaat 10,7 miljoonaa kiloa. Mustikkasadossa oli enemmän paikallista vaihtelua kesän kuivuuden takia. Mustikkaa kerättiin myyntiin 5,3 miljoonaa kiloa.

Koronapandemiasta huolimatta tuli ulkomaalaisia poimijoita Suomeen marjayritysten kutsumina enemmän kuin edellisenä vuotena. Suurin osa poimijoista oli thaimaalaisia. Muista kansallisuuksista eniten oli ukrainalaisia, Ruokavirasto raportoi.