Ensimmäinen hävikkivalmisruoka kauppoihin Suomessa

Ruoka · Tim Isokivi

Ruokahävikin vähentäminen on nostanut viime vuosina kiinnostusta kuluttajien keskuudessa. Ruokahävikkiä pyrkii hyödyntämään muun muassa K-ryhmän Hyvis-tuotesarja, joka kasvaa nyt tomaattikeitolla.

Hyvis-keitto on Suomen ensimmäinen hävikkivalmisruoka. Tomaattijuustokeiton valmistuksessa käytetään K-ryhmän keskusvaraston hävikkitomaatteja ja Juustoportin ylijäämäjuustoa. Myyntiin esimerkiksi kolhiintumisen vuoksi kelpaamattomia mutta täysin syömäkelpoisia tuotteita kuvaillaan erinomaiseksi raaka-aineeksi keitolle.

– Pohdimme esimerkiksi Juustoportin kanssa mitä ylijäämävirtoja keskusvarastolle jää ja missä muodossa niitä voitaisiin hyödyntää. Tomaatit ovat myynnillisesti iso tuoteryhmä ja jatkuvassa tuotevirrassa ylijäämää kertyy. Tästä syntyi ajatus, voisimmeko hyödyntää liian kypsät tai kolhiintuneet, mutta muuten herkulliset tomaatit keiton muodossa ja näin välttää hävikkiä, Keskon päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske kertoo tiedotteessa.

Hyvis-tuotesarjaan kuuluvat myös hävikkimehu ja hävikkiglögi. Hyvis-tomaattijuustokeitto saapuu myyntiin K-kauppoihin huhtikuun aikana.