Moottorikelkkailun suosio kasvanut – ja onnettomuudet lisääntyneet

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Moottorikelkkakausi on kiihtymäisillään huippuunsa. Suomessa vallitsee varsinainen moottorikelkkabuumi, sillä viime vuonna rekisteröitiin ennätysmäärä uusia kelkkoja. Moottorikelkkaonnettomuuksissa tapahtuneet henkilövahingot kasvoivat viime vuonna noin 23 prosenttia verrattuna vuoteen 2020.

Traficomin tilastojen mukaan Suomen moottorikelkkakanta on kasvanut viidessä vuodessa 20 prosenttia. Viime vuonna rekisteröitiin noin 3.200 moottorikelkkaa. Moottorikelkkakannan kasvun myötä myös kelkkailuonnettomuudet kasvoivat viime vuonna.

Pohjola Vakuutuksen mukaan suurin osa, noin 90 prosenttia vahingoista, oli yhteenajoja ja muita törmäyksiä esimerkiksi toiseen ajoneuvoon tai puuhun. Myös kelkkauralta suistumisia tapahtui paljon. Törmäykset eläinten kanssa sen sijaan ovat hyvin harvinaisia. Vahinkojen keskikorvaus on viime vuosina ollut noin 2.500–3.000 euroa.

– Kalleimmat vahingot aiheutuvat kelkkojen varkauksista ja tulipaloista, vakuutusyhtiöstä kerrotaan.

Valtaosa kelkkailusta tapahtuu Lapsissa: eniten vahinkoja on viime vuosina sattunut Rovaniemellä ja Kittilässä, ja viime vuonna niiden rinnalle nousi myös Kuusamo. Moottorikelkan lakisääteinen liikennevakuutus korvaa kelkkaillessa sattuneet kuskin ja kyydissä kulkevien henkilövahingot sekä syyttömälle vastapuolelle aiheutuneet vahingot ja vauriot. Omalle moottorikelkalle sattuviin vahinkoihin voi varautua vapaaehtoisella kaskovakuutuksella.