Varoitus kulutusluotoista: Näin kalliiksi pieni kuukausierä ja pitkä laina-aika voivat tulla

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ottaisitko luoton, jos ymmärtäisit maksavasi sen yli kolminkertaisena takaisin? Tätä kysyy Takuusäätiö, joka ehkäisee ja ratkaisee kotitalouksien talous- ja velkaongelmia. Pienen kuukausierän ja pitkän laina-ajan vaikutus lopullisiin luottokustannuksiin on yllättävän suuri.

Esimerkki: 50.000 euron lainan kokonaiskustannukseksi tulee lähes 152.700 euroa, jos korko on 19 prosenttia ja kuukausierä 840 euroa. Koron osuus on lähes 70 prosenttia ja lainaa on maksettava 15 vuotta. Pienet kuukausierät rohkaisevat ottamaan useita luottoja, jolloin yhteenlasketut velkojen hoitokulut lisääntyvät ja luotot lyhenevät hitaasti. Luottomarkkinat ovatkin kehittyneet vuosia kohti suurempia lainamääriä.

– Suuria luottoja markkinoidaan erityisesti pienempien yhdistämiseen, jotta niiden maksu tulisi helpommin hallittavaksi. Valitettavasti myös tässä yhteydessä tulee luottoa usein arvioitua enemmän kuukausierän kuin kokonaishinnan perusteella, toteaa Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Pantzar.