Nuoret voivat huonosti – kirkko riensi apuun

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kirkko käynnistää matalankynnyksen terapiavastaanottoja, joihin nuori pääsee jonottamatta, anonyymisti ja ilmaiseksi. Lyhytterapiassa sovelletaan ratkaisukeskeiselle psykologialle perustuvia menetelmiä. Walk in -lyhytterapialla pyritään hillitsemään nuorten henkistä pahoinvointia ja sen kasvua.

– Kirkon tehtävänä on auttaa siellä, missä apua tarvitaan eniten. Olemme tuoneet Walk in -terapiavastaanottojen mallin Kanadasta, jossa on satoja tällaisia terapiapisteitä. Nuori voi tulla vastaanotolle maksuttomasti, ilman ajanvarausta ja anonyymisti. Kirkon jäsen ei tarvitse olla, kertoo kasvatuksen asiantuntija Mikko Mäkelä Kirkkohallituksesta.

Mäkelä sai idean Walk in -vastaanottoihin vajaa vuosi sitten osallistuessaan amerikkalaisen psykologian professori Monte Bobelen luennolle. Ensimmäisenä Walk in -vastaanoton on avannut Tampereen Vanha kirkko. Maanantaina 24. tammikuuta avautui Walk in -vastaanotto Itä-Helsingissä Matteuksen kirkon Varustamolla, Keravalla avataan helmikuussa ja Vantaan Rekolaan tulee vastaanotto kevään aikana. Suunnitelmat ovat käynnissä myös muilla paikkakunnilla.

– Walk in -vastaanotolle tulija voi luottaa, että paikalla on ihminen, jolla on terapeutin koulutus. Ei tarvitse pelätä, että vastassa olisi evankelioiva tilanne tai vaikka uskomushoitoja. Päivystäjillä on kaikilla lyhytterapeutin tai psykoterapeutin koulutus. Keravalla vastaanottajina on tänä keväänä valmistuvia Lyhytterapeutti-instituutin terapeuttiopiskelijoita.