NASA kuvasi Marsin auringonpimennyksen – tällaista ei kukaan ole ennen nähnyt

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Auringonpimennys on vaikuttava näky maasta käsin katsottuna, mutta Marsin pinnalla pimennykset näyttävät melko erilaisilta. Tämä käy ilmi Yhdysvaltojen avaruushallinto NASAn tuoreesta videosta.

Marsin pinnalta kuvatulla videolla auringon peittää osittain toinen planeetan kuista, Phobos. Kuun pienestä koosta ja epäsäännöllisestä muodosta johtuen aurinko ei peity läheskään kokonaan taivaankappaleen taakse. Näky kesti noin 40 sekuntia.

Auringonpimennyksen kuvasi NASAn Perseverance-kulkija 2. huhtikuuta. Perseverance on varustettu Mastcam-Z -kameralla, joka on aikaisempia Marsiin luotainten mukana lennätettyjä kameroita kehittyneempi. Aurinkosuodattimen ja zoomausominaisuuden ansiosta se soveltui hyvin auringonpimennyksen kuvaamiseen.