Vanhemman negatiivisuus on haitallista lapselle ja nuorelle

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen tietää, että kyynisyys on ihmisen luonnollinen puolustusreaktio pettymystä vastaan. Arkeen paluu loman jälkeen voi lisätä pessimistisyyttä. Myös pitkään jatkunut koronatilanne voi kuormittaa arkea entisestään ja syödä toiveikkuutta tulevaisuudesta.

– On täysin luonnollista, että oma turhautuminen purkautuu, sillä meillä on erilaisia puolustusreaktioita esimerkiksi pettymyksiä vastaan. Tunteiden purkaminen on välttämätöntä jaksamisemme kannalta, sanoo Mehiläisen yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen.

– Negatiivisuuden taakse on helppo piiloutua myös muutoksen edessä. On normaalia, että muutokset pelottavat, sillä evoluution tuloksena meidät on opetettu olemaan varovaisia ja asioiden ennustettavuus on ihmismielelle tärkeää. Pelko ja pessimistisyys eivät kuitenkaan ole sama asia ja ne on hyvä osata erottaa toisistaan, sillä pessimistisyys harvoin johtaa mihinkään hyvään, Pölönen lisää.

Negatiivisuus ruokkii negatiivisuutta ja siksi Pölönen korostaa aikuisen vastuuta tunneilmapiirin luomisessa myös arjen kiireen keskellä. Asiantuntijan vinkit: näin katkaiset negatiivisuuden kierteen

– Kiinnitä huomiota siihen, millaisia aiheita tuot keskusteluun. Negatiivisia uutisia ja informaatiota ei voi välttää. On kuitenkin jokaisen oma valinta, mitä sanoo ääneen ja millaisen sävyn luo keskustelulle.

– Luota faktoihin. Huhut, juorut tai spekulaatio ruokkivat negatiivisuutta.

– Vertailun sijaan mieti, missä olet itse onnistunut ja mitkä ovat vahvuutesi. Mitä voisit tehdä toisin, että mielesi kevenisi.

– Keskeytä myrkyllinen keskustelu. Vältä vastaamasta negatiivisuuteen negatiivisuudella, sillä se vain ruokkii tilannetta.

– Luo itsellesi mielekäs mediamaisema. Esimerkiksi monet keskustelupalstat ruokkivat negatiivisuutta ja sisältävät usein virheellistä tietoa. Siksi on hyvä miettiä tuovatko ne lisäarvoa itselle.