Helvetinjärven kansallispuisto täyttää 40 vuotta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Helvetinkolun kalliosola on ollut tunnettu matkailunähtävyys jo 1800-luvulta lähtien. Ison Helvetinjärven ja Helvetinkolun maisemia ovat ihailleet useat kuuluisat taidemaalarit ja kirjailijat kuten Akseli Gallen-Kallela ja Johan Ludvig Runeberg. Rotkolaaksot ja rotkojärvet tekevät alueesta yhden Pirkanmaan jylhimmistä ja maisemallisesti vaikuttavimmista

Helvetinjärven kansallispuiston syntymäpäivää vietetään lauantaina 14.5.2022 Ravintola Helvetin Portilla ja Ison Helvetinjärven maisemissa. Päivän aikana järjestetään yleisölle maksuttomia metsäretkiä ja suurkanoottiretkiä. Jylhyys, alueen syrjäisyys ja monipuolinen vaihteleva maasto rauhaisine järvineen luovat kansallispuistoon erämaisen tunnelman.

Alueen ainutlaatuisen maiseman ja luonnon säilyttämiseksi Metsähallitus perusti aikanaan Helvetinjärven alueelle neljä luonnonhoitometsää. Ensimmäisenä suojeltiin Helvetinkolun alue 1950-luvulla, seuraavaksi Haukkajärven rannat 1960-luvulla. Helvetinjärven kansallispuisto perustettiin vuonna 1982 yhdessä kymmenen muun kansallispuiston kanssa. Tällä hetkellä Helvetinjärven kansallispuisto on käyntimäärien perusteella Pirkanmaan suosituin kansallispuisto.