Omaksi ostaminen on vuokra-asumista halvempaa – paitsi Helsingissä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kuukausittaisissa asumiskustannuksissa on huomattavia eroja paikkakunnittain. Suurimmassa osassa maakuntakaupunkeja omistusasuminen tulee kuukausitasolla edullisemmaksi. Eniten asuminen maksaa yksin asuvalle Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Vantaalla, kun se vielä yli kolmanneksen nettopalkasta.

VertaaEnsin.fi -sivuston tekemä asumisvertailu paljastaa, että omistusasuminen tulee kuukausitasolla jopa kymmeniä prosentteja edullisemmaksi suuressa osassa Suomea. Pääkaupunkiseudulla tilanne on kuitenkin päinvastainen, sillä vuokralla asuminen voi säästää satoja euroja kuukausittaisissa asumiskustannuksissa.

– Helsingin keskustassa 50 neliön kaksion lainanlyhennys ja vastike maksavat jopa 800 euroa vastaavan kaksion vuokraa enemmän. Pääkaupunkiseudulla omistusasuminen on merkittävästi vuokra-asumista edullisempaa vain Vantaan vähemmän keskeisillä postinumeroalueilla, palvelusta kerrotaan.

Asunnon omistaminen sen sijaan kannattaa Kajaanissa, Kouvolassa, Hyvinkäällä sekä Kotkan, Porin, Hämeenlinnan, Lahden, Lappeenrannan ja Kuopion keskusta-alueiden ulkopuolella. Edullisinta asuminen on Kotkassa ja Kouvolassa, jossa asumismenot vievät vain viidenneksen nettopalkasta. Monissa keskisuurissa kaupungeissa omistusasuja selviää pienemmillä kuukausikustannuksilla, varsinkin jos asukkaalla ei ole tarvetta asua aivan kaupungin keskustassa.