Tupakkalaki muuttuu – kansainvälisen suosikkituotteen tilaus ulkomailta kielletään

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Vesipiipputupakan ja uusien tupakkatuotteiden maahantuontia rajoitetaan 1. toukokuuta alkaen. Poltettavaksi tarkoitettujen kasviperäisten tuotteiden nettitilaaminen Suomen ulkopuolelta on kiellettyä 1. marraskuuta alkaen.

Jatkossa matkustaja saa tuoda Suomeen vesipiipputupakkaa enintään 250 grammaa. Uusia tupakkatuotteita, kuten tupakkaa sisältäviä kapseleita ja niin sanottuja savuketikkuja, saa tuoda enintään 200 annosyksikköä tai 250 grammaa. Rajoitukset koskevat pakkauksia, joissa ei ole suomen- ja ruotsinkielisiä sekä kuvallisia varoitusmerkintöjä.

Marraskuusta alkaen yksityishenkilö ei saa myöskään hankkia tai vastaanottaa poltettavaksi tarkoitettuja kasviperäisiä tuotteita elinkeinonharjoittajalta postitse, tavarankuljetuksena tai muulla vastaavalla tavalla Suomen ulkopuolelta. Poltettavaksi tarkoitettu kasviperäinen tuote on kasveista valmistettu tupakan vastike.

Vesipiipusta voidaan käyttää nimitystä hooka tai sisha. Vesipiiput ovat tunnettuja Lähi-idästä ja Etelä-Aasiasta. Piipussa voidaan polttaa useita eri kasveja, yrttejä ja hedelmiä. Vesipiipuissa poltetaan yleensä joko tupakkatuotteita tai tupakan vastiketta. Tupakkaseokseen lisätään myös makuaineita.