Punkit ovat jo liikkeellä Suomessa – kuukaudessa yli 900 havaintoa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka kevät on ollut suurilta osin melko viileä, on luonnossa liikkuvien syytä on varuilla suomalaisille tutuksi tulleen vitsauksen varalta. Ajankohdan keskiarvoja kylmemmistä keleistä huolimatta punkit ovat jo liikkeellä erityisesti Suomen eteläosissa.

Viime vuonna aloitettu Punkkilive-palvelu kartoittaa Suomen puutiaistilannetta yleisöhavaintojen pohjalta. Tämän vuoden aikana palveluun on kirjattu jo yli 1 100 punkkihavaintoa. Ötökät ovat selvästi heräilleet erityisesti huhtikuun aikana, sillä pelkästään kuukauden sisällä havaintoja on tehty yli 900 kappaletta.

Merkittävä osa tämän kevään punkkihavainnoista on tehty Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Havaintoja on kuitenkin tehty aina Oulun seutua myöten. Punkit lähtevät tyypillisesti liikkeelle lähes heti lumien sulamisen jälkeen.

Punkit levittävät Suomessa enimmäkseen bakteeriperäistä borrelioosia ja TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotuledusta. TBE:tä vastaan on mahdollista suojautua rokottautumalla.