Legendaarinen Viru-hotelli täyttää 50 vuotta

Matkailu · Terhi Piiroinen

Lähes jokaisella Tallinnaan matkustaneella suomalaisilla on jonkinlaisia muistoja liittyen keskellä keskustaa seisovaan Viru-hotelliin. Osa muistaa sen villeistä jatkoista ja toiset takavuosien KGB-kytköksistä. Hotellilla on värikäs historia, mikä huipentuu nyt vietettäviin 50-vuotisjuhliin.

Tallinnan keskustan ensimmäinen tornihotelli on koko historiansa ajan ollut erityisesti suomalaisturistien suosiossa. Suomalaisten osuus hotellivieraista on keskimäärin reilusti yli 60 prosenttia. Hotelli kuuluu nykyään Sokos Hotels -konserniin.

Nykyisin vuonna 1972 avatun hhotellin yhteydessä sijaitsee ostoskeskus. Neuvostoaikana hotellin 23. kerroksessa sijaitsi KGB:n käytössä ollut radiokeskus, josta käsin harjoitettiin hotellivieraiden salakuuntelua ja tarkkailua. Historiatietojen mukaan 60 hotellihuoneessa oli salakuuntelulaitteet. Mikrofoneja oli asennettu myös osaan Viru-hotellin ravintolan pöytiin. Salainen huone löytyi vasta vuonna 1994.