Äärimmäisen uhanalaisia lintuja Suomessa – 69 yksilöä saapui vappuna

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

WWF:n kiljuhanhityöryhmä laski maanantaina Siikajoella Pohjois-Pohjanmaalla 69 äärimmäisen uhanalaista kiljuhanhea, jotka saapuivat viikonlopun aikana Virosta Suomeen. Kiljuhanhi on uhanalaisimpia Pohjoismaissa pesiviä lintulajeja. Pohjolan kiljuhanhikannan vuosikymmeniä jatkunut taantuminen pysähtyi ja kääntyi kasvuun 2010-luvulla, mutta aivan viime vuosina kanta on jälleen taantunut usean huonon pesimävuoden takia.

Tämän vuoden pesintämenestys voi olla kriittinen kiljuhanhikannan selviytymisen kannalta. Kevään ensimmäiset viisi kiljuhanhea havaittiin Siikajoella perjantaina 29. huhtikuuta, ja Pohjolan kiljuhanhikannan pääjoukko muutti Virosta Suomeen sunnuntaina 1. toukokuuta.

– Tämänaamuisten laskujen mukaan Siikajoella on nyt 69 kiljuhanhea. Yksilömäärä on täsmälleen sama kuin suurimmat Viron levähdysalueella lasketut määrät huhtikuun jälkipuoliskolla. Lähipäivinä varmistuu, tuleeko lintuja vielä lisää, sanoo WWF:n kiljuhanhityöryhmän Risto Karvonen.

Kiljuhanhet aloittivat kevätmuuttonsa maaliskuussa talvehtimisalueiltaan Kreikasta, ja matkan päätepiste ovat pesintäalueet Norjan Lapissa. Matkan varrella kiljuhanhet pysähtyvät levähtämään muun muassa Unkariin ja Viroon, ja Suomessa vakiintunut kevätlevähdys tapahtuu Siikajoella. Pohjolan kiljuhanhikanta on vaarassa kuolla sukupuuttoon, joten pesinnän olisi suotavaa onnistua tänä kesänä paremmin kuin pitkään aikaan.