Ukrainan puolustusvoimat: Kiovan haamu ei ole totta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomenkin mediassa laajasti uutisoitu lentäjälegenda Kiovan haamu ei ole totta. Ukrainan puolustusvoimat on julkaissut aiheesta tiedotteen ja pyytää ihmisiä kaikessa uutisoinnissa todenmukaisuuteen.

Ukrainan ilmavoimat ovat myöntäneet, että vihollisen ilmavoimille tuhoa tuottava niin sanottu Kiovan haamu ei ole todellinen henkilö. BBC:n mukaan jotkut ihmiset ovat väittäneet verkossa, että Kiovan haamu olisi vastuussa jopa 40 viholliskoneen tuhoamisesta. Kyseessä ei myöskään ole Stepan Tarabalka -niminen henkilö, koska hän on kaatunut sodassa 13. maaliskuuta 2022.

Sosiaalisessa mediassa levisi videoita Kiovan haamusta Venäjän hyökkäyksen alkaessa Ukrainaan. Tekoja kuvailtiin sankariteoiksi ja siten ihmisiin upotettiin tietynlainen kuva sodasta. Todellisuudessa kyse oli materiaalia Digital Combat Simulator World -nimisestä pelistä. Kiovan haamulla on kuitenkin symbolinen merkitys ukrainalaisille.

– Kiovan haamu on supersankarilegenda, jonka hahmon ovat luoneet ukrainalaiset, Ukrainan ilmavoimat tiedottaa ja pyytää kansalaisiaan ja liittolaisiaan pysymään vain ja ainoastaan totuudessa niin sosiaalisessa mediassa kuin joukkoviestimissä.