Nyt tuli vakava varoitus: Jokaisen tulee varustautua 72 tunniksi häiriötilanteita varten

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Huolettomien nettiaikaikauden kultavuosien ja yltäkylläisyyden jälkeen ihmiset ovat joutuneet pysähtymään ja miettimään kohtaloaan piirun verran tarkemmin myös täällä Pohjolassa. Tämä opettaa arvostamaan asioita, joita on saatettu pitää jopa itsestäänselvyytenä. Kuten ruokaa.

72 tunnin varautumissuosituksen mukaan kotoa pitäisi löytyä vettä, ruokaa ja välttämättömiä tarvikkeita kolmeksi päiväksi häiriötilanteen varalta. Kotivara on varajärjestely, jonka avulla voi helpottaa arjen sujumista vaikeassa tilanteessa. Häiriötilanne voi olla pitkittynyt sähkökatko, myrsky, tulva, sairaus tai muu syy, joka voi estää kauppaan pääsyn.

Tärkeintä on, että kotona on ruokaa ja vettä. Kotivaraan kannattaa hankkia elintarvikkeita, joita käyttää normaalisti muutenkin. Hävikkiä tulee välttää. Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-, ravitsemus ja kotitalousneuvonnan kehityspäällikkö Marita Suontausta muistuttaa sähkökatkosten haasteista.

– Jääkaapista syödään ensin nopeasti pilaantuvat ruoat. Pakastinta ei kannata avata, jotta pakasteet eivät turhaan sula. Jos katkos jatkuu pidempään, käytetään sieltä ensin helposti sulavat tuotteet. Sulaneista marjoista voi sähköjen palauduttua keittää mehua, hilloa, kiisseliä tai käyttää niitä leivonnaisiin.

– Ruokaa on helppo laittaa grillillä tai retkikeittimellä. Kaasugrilliä varten pitää olla riittävästi kaasua, Marita Suontausta toteaa ja muistuttaa, että monessa taloyhtiössä on kaasugrillit.

Vedensaanti on meille elintärkeää. Kotona on hyvä olla puhdas, kannellinen astia tai vesikanisteri, johon vettä voi joko kotona valuttaa tai hakea sitä vedenjakopisteeltä. Pullotettua vettä on hyvä olla varastossa.

– Vanha hyvä neuvo on, että kun sähköt menevät poikki, kannattaa kiireesti laskea vettä suurehkoon kattilaan tai muuhun astiaan, toteaa Helena Velin.