Pula-ajan uhka näkyy jo: Pettuleipä tekee paluun

Lifestyle Ruoka Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Pettua käytettiin menneinä aikoina pakon edessä leivän jatkeena. Tämä vanhan ajan hätäravinto tunnetaan nykyisin hyvänä ravintolisänä, ja kiinnostus petun ottoon ja käyttöön näyttää lisääntyneen. Nyt on järjestetty pettukursseja.

Pettuun ja sen käsittelymenetelmiin pääsee tutustumaan usealla paikkakunnalla tulevan kesän alussa, pettukuun aikaan. Pettupäiviä edeltää yhteinen webinaari, jossa kuulijat pääsevät tarkemmin kiinni petun saloihin ja historiaan.

Pettu irtoaa helposti kauniina levyinä, kun irrotus tehdään kesäkuun aikaan. Levyn puhdistuksen eli silpimisen jälkeen levyä kuivatellaan, paahdetaan ja lopulta levyt jauhetaan jauhoksi. Petunoton tavat ja toimet vaihtelevat hiukan paikkakunnittain. Perinteeseen sekoittuu monesti myös nykypäivän työvälineitä, ja tietotaitoa.

– Toiveena on, että pettupäivien kautta pettu ja sen käyttö olisi entistä tutumpaa, ja sitä osattaisiin hyödyntää omasta tai, maanomistajan luvalla, naapurin metsästä. Toki samalla päivien aikana pohditaan, kuinka pettua hyödynnettäisiin entistä paremmin kaupallisissa elintarviketuotteissa, tai vaikkapa matkailussa, toteaa tapahtumissa mukana oleva Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaisten yritysasiantuntija Johanna Rinnekari.