Ruoankuljetusrobotteihin liittyviä sääntöjä tarkennettiin – päälle ei saa ajaa tahallaan

Autot Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Pääkaupunkiseudun liikenteeseen ilmestyivät hiljattain Alepan kuljetusrobotit. Robotit ovat herättäneet paitsi kiinnostusta, myös runsaasti kysymyksiä. Erityisesti monia on askarruttanut, kenellä on vastuu mahdollisissa onnettomuustilanteissa robottien kanssa.

Poliisitarkastaja Tuomi Katajiston mukaan kuljetusrobottein sovelletaan jalankuljettajien liikennesääntöjä. Varsinaisia jalankulkijoita ne eivät kuitenkaan ole. Esimerkiksi ajoradalla ajavan auton kuljettaja ei ole velvollinen antamaan suojatielle tulossa olevalle robotille esteetöntä kulkua, toisin kuin jalankulkijoille.

– Ei toki autoilijakaan saa tahallaan robotin päälle ajaa, vaan hänen on pyrittävä ennakoimaan tilanne ja mahdollisuuksien mukaan välttämään vahinko, kuten kaikissa muissakin tilanteissa, Katajisto toteaa.

Muuta liikennettä väistävät robotit havainnoivat ympäristöään antureilla ja kameroilla. Niiden matkaa seurataan etänä valvomosta. Yritys vastaa mahdollisen vahingon tapahtuessa siitä, että robotti on noudattanut liikennesääntöjä.

Traficomin mukaan poliisi on syytä kutsua paikalle, jos onnettomuustilanteessa syntyy henkilövahinkoja tai merkittävää aineellista vahinkoa, siitä on haittaa muulle liikenteelle tai tilanteeseen liittyy muita epäselvyyksiä. Kuljetusrobotit ovat jo käytössä muun muassa Tanskassa, Virossa, Iso-Britanniassa, Saksassa ja Yhdysvalloissa. Robottien ei tiedetä aiheuttaneen henkilövahinkoja.