Sähköpyöräilyn suosio kasvaa nopeasti – lataamisen ja varkauksien riskit arveluttavat

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Sähköpyöräilyn suosio on kasvanut viime vuosina, mutta vahinkotilastojen valossa arvokkaiden pyörien varkaudet ovat myös lisääntyneet. Sähköpyöriin liittyvän kyselyn tehnyt vakuutusyhtiö LähiTapiola kokosi vinkkejä turvalliseen pyörän säilytykseen, lataukseen sekä vakuuttamiseen.

– Kalliit polkupyörät valitettavasti houkuttelevat varkaita. Vahinkotilastojemme mukaan arvokkaiden pyörien varkaudet ovat lisääntyneet viime vuosina, ja jopa noin joka kolmas yli tuhat euroa maksaneista pyöristä on varastettu lukitusta pyörävarastosta tai muusta sisätilasta. Varkauksia ei siis ole helppo estää, mutta siihen on kuitenkin monia keinoja. Tärkeintä olisi, ettei kukaan ostaisi varastettuja pyöriä, koska silloin niiltä katoaisi markkinat, sanoo projektijohtaja Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Polkupyörien varkaudet ovat ammattimaistuneet, mikä näkyy siinä, että niitä viedään yhä useammin lukituista tiloista ja monesti useampia, arvokkaita pyöriä kerralla. Polkupyöräilijälle paras ratkaisu on silti pyrkiä säilyttämään kulkupeliä aina sisätiloissa, jos mahdollista.

– Kerrostalossa painavaa sähköpyörää on tietysti vaikeaa viedä asuntoon, mutta taloyhtiöissä voidaan pyrkiä siihen, että pyörävaraston lukitus on kunnossa ja pyörän saa esimerkiksi lukittua johonkin telineeseen kiinni rungosta. Pienen rengaslukon lisäksi kannattaa aina käyttää myös esimerkiksi U-lukkoa, sillä se hidastaa varkaita. Uusissa taloyhtiöissä tai vanhoista taloissa lukituksen uusimisen yhteydessä voidaan tietysti myös harkita kulunvalvonnan parantamista, pohtii Määttänen.

Jos pyörä varastetaan, sen takaisin saamisessa auttavat hyvät tunnistetiedot. Uudesta pyörästä kannattaa aina ottaa talteen runkonumero, erityistuntomerkit sekä säilyttää ostokuitti. Lisäksi sähköpyörästä voi ottaa talteen mahdollisten irrotettavien osien, kuten akun tai näytön, tunnistetiedot. Ota pyörästä myös valokuvia.

– Akku tai pyörä kannattaa aina ladata palamattomalla alustalla. Jos lataus tapahtuu sisätiloissa, kuten asunnossa tai pyörävarastossa, kannattaa varmistaa, että siellä on palovaroitin kunnossa. Mahdollinen palon alku on tällöin mahdollista huomata riittävän ajoissa. En kuitenkaan koskaan lataisi mitään sähkölaitetta yöllä valvomatta – en edes pyörää esimerkiksi erillisessä ulkovarastossa tai katoksessa.