Espanjalaisnaisille kuukautislomaa – käytössä kolmessa maassa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Espanjasta tulee ensimmäinen länsimaa, joka myöntää naisille kolme päivää kuukaudessa lomaa kuukautisten aikana. Kuukautisvapaita on käytössä jo entuudestaan Japanissa, Etelä-Koreassa ja Indonesiassa.

Espanjan hallituksen odotetaan hyväksyvän uuden lain seuraavassa hallituksen kokouksessa. Maan tasa-arvoministeri Ángela Rodríguez ilmoitti maaliskuussa uudesta aloitteesta, jonka tarkoituksena on taata kuukautisterveys ja lisääntymisterveyden palautuminen naisille kaikkialla maassa. Pahimmillaan kuukautisia edeltävä oireyhtymä vastaa syvää masennusjaksoa, johon voi liittyä voimakkaita kiputiloja.

– Kuukautisterveyteen liittyvistä oikeuksista ei ole koskaan keskusteltu, ja tiedot ovat kylmääviä. Joka neljäs nainen ei voi taloudellisista syistä valita kuukautistensa ajaksi sellaisia hygieniatuotteita, joita hän haluaisi ostaa. Siksi ehdotamme, että niitä jakaa maksutta koulutus- ja sosiaalikeskuksissa, Rodríguez kommentoi El Periodicolle ja lisäsi, että arvolisävero tulisi poistaa kuukautistuotteista.

– On tärkeää selventää ihmisille, mitä kivuliaat kuukautisoireet ovat. Nyt ei puhuta pienestä epämukavuudesta, vaan vakavista oireista, kuten ripulista, kovasta päänsärystä ja joka kuukausi toistuvasta kuumeesta. Oireet ovat sairaus, ja mikäli mahdollista, naisten tulisi voida jäädä tällöin töistä kotiin.