Pökerryttävä näky: Kamera ammuttiin kilometrien korkeuteen lingolla

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maata kiertävälle radalle lähetetään tarvikkeita tyypillisesti rakettien mukana. SpinLaunch-yhtiö kokeilee tavaran toimittamiseen kuitenkin toisenlaista, polttoainetta säästävää keinoa. Käytännössä laukaisuun käytettäisiin valtavaa linkoa.

SpinLaunch on kokeillut sähkömagneettisen katapultin käyttöä jo useaan otteeseen. Viimeisimmässä kokeessa yläilmoihin ammuttiin kamera, joka kuvasi koko ajan kestoltaan lyhyttä matkaansa. Lopputuloksena syntyi lähes pökerryttävä video.

Kamera kohosi 7,6 kilometrin korkeuteen yli 1 600 kilometrin tuntivauhdilla. SpinLaunchin mukaan katapultin avulla Maapallon kiertorata saavutettaisiin neljä kertaa raketteja pienemmällä polttoainemäärällä ja jopa 10 kertaa pienemmillä rahallisilla kuluilla. IFL Science -sivuston mukaan täysikokoinen avaruuslinko tulee olemaan kolme kertaa videolla nähtävää linkoa suurempi.