Influenssaepidemia iski rajusti Suomeen

Terveys · Tim Isokivi

Koronarajoitusten väistyessä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa levisi toinen, jo tutummaksi tullut tauti. Suomessa on käynnissä ensimmäinen influenssaepidemia kahteen vuoteen.

Influenssalöydöksiä raportoitiin THL:n mukaan joulukuussa 2021 enemmän kuin kertaakaan koronapandemian aikana. Tammi-helmikuussa tapausmäärät vähenivät, mutta huhtikuun jälkeen viikottaiset löydösmäärät ovat lähes kaksinkertaistuneet. Kiertävät pöpöt ovat pääasiassa influenssa A(H3N2) -viruksia.

Influenssakausi ajoittuu poikkeuksellisen myöhään. Tyypillisesti kauden alkaminen ajoittuu vuoden loppupuolelle, ja tapaukset helpottavat kevään myötä. Epidemian myöhäisen ajankohdan vuoksi syksyllä otettu influenssarokote ei suojaa enää yhtä hyvin kuin loppu- ja alkuvuodesta.

– Influenssarokotteita on vielä jäljellä ja rokotteen voi edelleen ottaa, jos sitä ei ole vielä tällä epidemiakaudella saanut. Erityisesti rokotusta suositellaan iäkkäille ja riskiryhmään kuuluville. Rokotteen antama suoja syntyy 1–2 viikossa, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.