Asiantuntijat: Viiden vuoden sisällä mittaushistorian lämpimin vuosi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailman mittaushistorian lämpimin vuosi tullaan todennäköisesti näkemään noin viiden vuoden sisällä. Näin arvioi Maailman ilmatieteen järjestö WMO tuoreessa raportissaan.

WMO:n mukaan on 93 prosentin todennäköisyys, että mittaushistorian lämpimin vuosi ajoittuu vuosille 2022-2026. Mittaushistorian tähän saakka lämpimin vuosi oli 2016. Tämän vuoden alussa alkaneen viisivuotisjakson keskilämpötila on niin ikään 93 prosenttia korkeampi kuin sitä edeltäneellä viisivuotisjaksolla.

Raportin mukaan 1,5 asteen lämpenemisen raja ylittyy seuraavien viiden vuoden sisällä ainakin kerran 50 prosentin todennäköisyydellä. Vuonna 2015 tehdyssä Pariisin ilmastosopimuksessa valtiot sitoutuivat rajoittamaan ilmaston lämpenemisen pitkällä aikavälillä 1,5 ja 2 asteen välille esiteolliseen aikaan verrattuna.

Viime vuonna maailman keskilämpötila oli 1,11 astetta esiteollista aikaa korkeampi. Lämpötiloja tosin hillitsi tuolloin 2-7 vuoden jaksoissa tapahtuva La Niña -ilmiö.