Sääntö-Suomi iski jälleen: Hanhella on enemmän oikeuksia kuin maanviljelijällä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa toimii nykyään hanhipaimentajia, joiden tehtävänä on häätää pelloilla tuhoa aiheuttavia hanhiparvia pois. Käytännössä hanhet lentävät seuraavalle pellolle, jonne hanhipaimentaja menee seuraavaksi. Sitten ne saattavat lentää takaisin samalle pellolle kuin aiemmin. Tämä kuulostaa suoraan Hömöläisten tarinalta, mutta on totta Suomessa vuonna 2022.

Maaseudun Tulevaisuus on tehnyt viime päivinä artikkeleita Suomen hanhipolitiikasta. Kun muualla maailmalla hanhet ovat riistalintuja ja niitä käytetään ruokana, silitellään Suomessa samoja lintuja silkkihansikkain. Maanviljelijät jättävät satoja korvaushakemuksia hanhien aiheuttamista tuhoista ja kustannukset nousevat miljooniin euroihin. Tuontaeläinten on saatava ruokaa, jotta suomalaiset saavat ruokaa, mutta nyt pelloista on tullut hanhien ruokaa. Eli hanhien ateriointi on turvattu – muut jäävät nuolemaan näppejään. Suunnitelmia on, mutta niitä ei ole otettu käyttöön.

– Voiko Suomessa hallinto todella olla tällaista? Kyllä tämän asian hoito saa tuntemaan voimattomuutta. Ei ole varaa ajatella, että toimia siirretään. Yksi olennaisimmista toimista on saada valkoposkihanhi metsästettäväksi lajiksi ja sen hyödyntäminen ravintona pitää sallia. Tilanne on kansainvälisestikin tarkasteltuna absurdi, näin toimitaan jo esimerkiksi Ruotsissa ja Virossa, MTK:n kenttäjohtaja Timo Leskinen toteaa Maaseudun Tulevaisuudelle ja ihmettelee, että hanhiasia on päätynyt pisteeseen, johon hän ei olisi sen koskaan uskonut päätyvän.