Tiesitkö? Silmien suojaaminen auringolta yhtä tärkeää kuin ihon suojaaminen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Kesän kynnyksellä kannattaa tarkastaa aurinkolasien kunto. Sen lisäksi, että aurinkolasit antavat viimeisen silauksen asukokonaisuuteen, ennaltaehkäisevät laadukkaat lasit silmäsairauksia ja suojaavat herkkää silmänympärysihoa

UV-säteily voi aiheuttaa esimerkiksi valonarkuutta, päänsärkyä tai tilapäisen tulehdustilan sarveiskalvoon. Pidemmällä aikavälillä UV-säteille altistuminen lisää riskiä monien silmäsairauksien, kuten silmänpohjan rappeuman ja harmaakaihin kehittymiseen.

– Harmaakaihi on sinällään aivan luonnollinen vaiva silmien ikääntyessä, mutta liiallinen UV-säteilylle altistuminen nuorena voi aikaistaa sen kehittymistä. Silmät kannattaa suojata aurinkolasein ja silmänympärysiho tuplasuojata vielä silmänympärysvoiteella, jossa on mukana aurinkosuoja, Helsingin Forumin ja Triplan Specsavers-yrittäjä Jaana Ylätalo kertoo

– EU:n ulkopuolelta ostetuissa aurinkolaseissa ei välttämättä ole 100-prosenttista UV-suojaa ja yleisesti torilasien linssit voivat olla optiikaltaan heikkolaatuiset. Joskus niistä voi aiheutua jopa enemmän haittaa kuin hyötyä, kun pupilli laajenee tummien lasien takana, mutta linssi ei suodata haitallisia säteitä, tietää Ylätalo.