Harvinainen apinarokko levisi Eurooppaan – Ruotsissa todettu yksi tartunta

Terveys · Tim Isokivi

Harvinaiseksi kuvailtu apinarokko on levinnyt viime viikkoina Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Ruotsin kansainterveysministeriön mukaan tauti on todettu yhdellä potilaalla myös Ruotsissa. Tartunnan saanut ruotsalainen on saanut hoitoa, mutta viranomaisten mukaan hän ei ole sairastunut vakavasti.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, mistä hän on saanut tartunnan. Terveysviranomaiset tutkivat parhaillaan onko tapauksia enemmän. Kanadassa epäillään BBC:n mukaan 13 apinarokkotapausta, ja tartuntoja on todettu myös Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Isorokkoa muistuttava apinarokko oireilee kuumeena, särkynä ja rakkulaisena ihottumana. Tauti on usein lievä. Apinarokkoa levittävät muun muassa jyrsijät. Taudin tarttumista ihmisestä toiseen kuvaillaan harvinaiseksi. Se kuitenkin voi tarttua lähikontaktissa esimerkiksi syljen tai petivaatteiden kautta.