Tuliko kissan- tai koiranpentu taloon? Näin tarjoat lemmikille terveellisen alun

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Monet ovat hankkineet lemmikin kuluneen kahden vuoden aikana. Monet ajoittavat myös lomansa ajankohdan uuden perheenjäsenen saapumiseen. Pennut käyvät läpi eri kehitysvaiheita ja ravitsemustarpeet vaihtelevat näiden vaiheiden mukaan. Esimerkiksi koiranpennun tuleva koko täysikasvuisena vaikuttaa merkittävästi sen kasvunopeuteen.

– Aika kissan- tai koiranpennun kanssa on upea vaihe. Saat nähdä uuden perheenjäsenen kasvavan, oppivan uusia asioita ja kehittyvän. Samalla se on myös yksi haavoittuvimmista jaksoista pennun elämässä: pennuilla on omat erityiset energian- ja ravitsemustarpeensa. Lisäksi niillä on hauras ruoansulatusjärjestelmä, kypsymätön immuunijärjestelmä sekä edelleen kehittyvät aivot, sanoo Royal Caninin eläinlääkäri Karin Eliasson.

Kissan tai koiran elintavat vaikuttavat sen ravitsemustarpeeseen. Kissojen ravitsemustarpeet vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, onko kyseessä ulkokissa vai enimmäkseen sisätiloissa oleskeleva kissa. Ylipaino voi usein myös liittyä siihen, että kissat steriloidaan tai kastroidaan, mutta niiden ruokavaliota ei muokata sen mukaan.