Tutkimus: Videopelit voivatkin lisätä lapsen älykkyyttä

Digi · Terhi Piiroinen

Ruotsin Karolinska Institutetin tekemän tutkimuksen mukaan lapsilla, jotka viettävät keskimääräistä enemmän aikaa videopelien pelaamisen parissa, on yleensä korkeampi älykkyysosamäärä. Tutkimukseen osallistui yli 9.000 lasta. Lapset olivat 9–10-vuotiaita.

Lapset kävivät läpi sarjan kognitiivisia testejä yleisen älykkyyden tason mittaamiseksi. Tutkimukseen osallistuneet lapset pelasivat noin tunnin päivässä. Heidän älykkyyttään mitattiin uudestaan kahden vuoden päästä. Tulosten perusteella lapset olivat lisänneet älykkyysosamääräänsä noin 2,5 yksikköä.

Tutkimuksessa havaittiin, että innokkailla pelaajilla oli kyky oppia tehokkaasti, ajatella rationaalisesti, ymmärtää monimutkaisia ​​tehtäviä ja sopeutua uusiin tilanteisiin. Lisäksi videopelit opettavat lasta strategioimaan ja soveltamaan kriittistä ajattelua. Ne vaativat myös keskittymistä.

Tutkimuksessa todettiin myös, että television katselu ja ajan viettäminen sosiaalisessa mediassa eivät vaikuttaneet positiivisesti tai negatiivisesti älykkyyteen. Tutkimuksessa ei myöskään paneuduttu fyysiseen aktiivisuuteen, uneen, hyvinvointiin tai koulumenestykseen.