Saimaannorppakanta on yli tuplaantunut kolmessa vuosikymmenessä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vain Suomessa luonnonvaraisena tavattava saimaannorppa on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Saimaannorppien tilanteessa on kuitenkin näkyvissä positiivisiakin merkkejä. Norppakanta on nimittäin jatkanut vakaata kasvuaan.

Saimaannorppakanta on STT:n mukaan ylittänyt runsaan 400 yksilön suuruuden. Norppakannan suuruus on yli tuplaantunut vuodesta 1990. Saimaannorpan suojeluryhmän välitavoitteeksi asettama 400 yksilön raja ylitettiin vuonna 2019.

Vielä vuonna 2012 norpan talvikannan suuruudeksi arvioitiin noin 310 yksilöä. Lajin sukupuuttoon kuolemisen riskiä pidettiin tuolloin erittäin suurena. Kannan vahvistumisen myötä uhanalaisuusluokka voitiin kuitenkin laskea äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseksi.