FC Barcelonan pelaajat joukkotutkimuksessa – takareiden vammat vaihtelevat paljon

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Tutkijat ovat saaneet ensimmäistä kertaa tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan erilaisten takareiden lihasvammojen paraneminen kestää. Tutkimusaineistona olivat FC Barcelonan pelaajien vammat ja seurattu toipuminen.

– Tutkimuksessa saimme ensimmäistä kertaa tarkkaa tietoa siitä, kuinka kauan nämä erilaiset takareiden lihasvammat eli hamstring-vammat paranevat. Löysimme vammoja, jotka paranevat suhteellisen nopeasti, mutta myös vammoja, joiden paranemisennuste on poikkeuksellisen hidas, kertoo Tampereen yliopiston professori Tero Järvinen, joka kuului kansainväliseen, urheiluvammoja tutkineeseen asiantuntijaryhmään.

Takareiden lihasten eli hamstring-lihasten vammat ovat yleisiä urheilu- ja liikuntavammoja, joita syntyy erityisesti nopeaa juoksua vaativissa urheilulajeissa kuten pallopeleissä ja pikajuoksussa. Vammojen hoitaminen on poikkeuksellisen hankalaa, koska hamstring-lihasten anatomia on poikkeava.

Normaali lihas kiinnittyy molemmista päistään luuhun jänteen avulla. Näin kiinnittyvät myös hamstring-lihakset. Niiden jännekudos kuitenkin jatkuu lihaksen sisään molemmissa päissä niin kutsuttuna keskusjänteenä. Niinpä hamstring-lihaksiin voi syntyä poikkeavia lihasvammoja, joissa lihas irtoaa sisällään olevasta keskusjänteestä.

Keskusjänteen vammoja saavat pääsääntöisesti huippu-urheilijat. Korkeaenergisissä vammoissa keskusjänne voi jopa katketa.

– FC Barcelonan potilasaineisto on ainutlaatuinen maailmassa. Kaikki heidän urheilijoilleen syntyneet vammat, niiden kuntoutus ja urheilijoiden paluu kilpakentälle on verifioitu ja tiedot tallennettu huolella. Lisäksi seuran tavoite on tuottaa luotettavaa tutkimusnäyttöä urheiluvammojen hoidosta. He ovat sitoutuneet hankkimaan parhaat asiantuntijat selvittämään urheiluvammojen optimaalisen hoidon. Tieteellinen yhteistyömme jatkuu erittäin tiiviinä myös tulevaisuudessa.