Kotimaiset varhaisperunat jo kaupoissa – istutus viivästyi sään vuoksi

Ruoka · Tim Isokivi

Kärsimättömimpien suomalaisen perunan ystävien kannattaa jo suunnata ostoksille. Vuoden ensimmäiset varhaisperunat ovat nimittäin ProAgrian mukaan ehtineet jo kuappaan. Pääosa perunan istuksista on tosin vielä kesken.

– Varhaisperunapuoli on kärsinyt jonkin verran tästä koleasta keväästä. Niitä päästiin istuttamaankin (tavanomaista) vähän myöhemmin, koska pellolla oli paljon lunta ja jäätä. Varhaisperunaa on saatavissa pieniä eriä, kertoo ProAgrian palvelukehityksen ja kasvintuotannon johtava asiantuntija Sari Peltonen tiedotteessa.

Kevätjuhlaviikonloppuna tarjolla on myös kotimaista mansikkaan ja pienempiä eriä vadelmaa. Ne ovat aloittamassa kukintaansa Etelä- ja Länsi-Suomessa kasvihuoneissa. Kotimaisen raparperin kausi on Peltosen mukaan nyt parhaimmillaan, sillä se kasvaa viileämmässäkin säässä.

Kaupoista saattaa löytyä myös kotimaista parsaa, jota tuotetaan Hämeessä ja Varsiais-Suomessa. Juhannuksena kotimaisia perunoita, vihanneksia ja marjoja alkaa olla tarjolla vielä monipuolisemmin.