IL: ihmiskehoon tunkeutuvasta perhossääskestä havaintoja Turussa ja Helsingissä

Koti & Asuminen Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

Etelä-Suomessa on tehty havaintoja pahamaineisesta perhossääskestä. Hyönteisen toukat saattavat tunkeutua ihmisten sisään esimerkiksi nenän, silmien tai genitaalialueiden kautta. Toukkia saattaa päätyä kehoon esimerkiksi likaisella vedellä tehdyn alapääpesun yhteydessä.

Lapin maakuntamuseon hyönteistutkija Jukka Salmela kertoo Iltalehdelle, että perhossääskihavaintoja on tehty tänä keväänä Turussa ja Helsingissä. AIkaisempina vuosina hyönteistä on tavattu Imatralla ja Kouvolassa. Lajia esiintyy todennäköisesti laajemmallakin alueella.

– Vaikuttaa siltä, että laji on nyt kotiutunut tänne. Eikä siitä eroon päästä, Salmela varoittaa.

Ensimmäinen virallinen havainto trooppisilta alueilta peräisin olevasta perhossääskestä tehtiin vuonna 2018. Lajin toukkien leviäminen voi liittyä huonoon hygieniaan, mutta Salmela toteaa viemäreissä olevan aina lajille suotuista bakteerikasvustoa. Perhossääskien toukkia voi hävittää omasta kylpyhuoneesta kaatamalla viemäriin kiehuvaa vettä.