Ympäristökeskus: Merialueilla tänä kesänä huomattava sinileväriski

Matkailu Terveys · Tim Isokivi

Vaikka kesä on ollut toistaiseksi viileä, on sinileväkukintojen riski huomattava tänäkin vuonna. Suomen ympäristökeskuksen mukaan sinileväriski on tänä kesänä edellisten vuosien tasolla.

Sinilevälauttojen muodostumisriski on koekea pohjoisella Itämeren pääaltaalla, Suomenlahdela, Saaristomerellä ja eteläisellä Selkämerellä. Lopullisen levätilanteen ja pintalevälauttjen esiintymisen ratkaisevat sääolot. Paikallinen vaihtelu voi olla suurta ja tilanne muuttua nopeasti.

Sinilevä viihtyy lämpimässä vedessä. Pintalevälauttojen kuljeutuminen avomereltä rannikolle riippuu tuuli- ja virtausoloista. Levälautta voi kuljeutua esimerkiksi Suomenlahdelta saaristoon ja etelärannikolle saakka eteläpuoleisten tuulten vallitessa.

Sinileväkukintoihin tulee suhtautua varoen, sillä ne voivat aiheuttaa terveyshaittoja ihmisille ja eläimille. Sinileväkukintojen riskiarvio perustuu Suomen ympäristökeskuksen, Ruotsin Ilmatieteen ja hydrologian laitoksen ja Uumajan yliopiston viime talvena mittaamiin ravinnemääriin. Suomen ympäristökeskus SYKE tiedottaa yleisestä sinilevätilanteesta viikottain torstaisin elokuun loppuun saakka.