Matkalle koiran kanssa? Muista passi ja rokotukset myös lemmikille

Matkailu · Terhi Piiroinen

Oli sitten lomamatkalla oman lemmikkinsä kanssa ja saapumassa takaisin Suomeen tai hankkimassa uutta lemmikkiä ulkomailta, niin maahantulovaatimukset täytyy selvittää etukäteen ennen Suomeen saapumista. Kissojen, koirien ja frettien Suomeen tuomiseksi tarvitaan erilaisia asiakirjoja, todistuksia ja rokotuksia.

Maahantulovaatimukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta lemmikkieläin tulee Suomeen. Jopa EU-maiden ja Pohjoismaiden välillä on eroja, puhumattakaan EU:n ulkopuolisista maista. Vaatimusten avulla varmistetaan, että Suomeen tulevilla lemmikeillä on rokotukset kunnossa, jotta vaaralliset taudit eivät pääse leviämään eläimiin tai ihmisiin.

– Kuulemme liian usein lemmikkien omistajilta, etteivät he tienneet, että lemmikillä pitää olla lemmikkipassi tai terveystodistus, tai että terveystodistuksen pitää olla tietyn mallinen, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Jos lemmikin maahantulovaatimukset eivät täyty, eläin palautetaan lähtömaahan tai lopetetaan, koska Suomessa ei ole karanteenimahdollisuutta. Toivomme todella, että lemmikkien omistajat ymmärtäisivät selvittää vaatimukset hyvissä ajoin, jo ennen matkalle lähtöä.