Nuorten tuen tarve kasvanut – Nuotta-valmennuksesta apua

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nuotta on leirimuotoinen tehovalmennus syrjäytymisvaarassa oleville nuorille, jota järjestetään Suomen yhdeksässä valtakunnallisessa nuorisokeskuksessa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Nuotta-valmennukseen voivat osallistua kaikki 14–29-vuotiaat sosiaalisen vahvistamisen tarpeessa olevat nuoret.

Nuotta-valmennusta on järjestetty aiemmin vain etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajojen asiakkaille. Palvelu laajentui taannoin vuoden 2022 loppuun asti kestävänä kokeiluna esimerkiksi erityis- ja koulunuorisotyön ryhmille sekä perhetyöhön ja kuntouttavaan toimintaan.

– Kohderyhmän laajennuksen tavoitteena on tutkia, millaisia tarpeita koronapandemian jälkeisessä nuorisotyössä on niillä toimijoilla, jotka haluavat mukaan Nuotta-toimintaan, Suomen nuorisokeskusyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Eija Pietilä taustoittaa.

Nuotta-valmennuksella on todettu olevan merkittäviä vaikutuksia sosiaalisen vahvistamisen tarpeessa olevien nuorten arjenhallintaan, itseluottamukseen ja sosiaalisten taitojen vahvistumiseen.

– Laajennuksen tarve on ollut tiedossa aiemminkin, joten on hienoa, että nyt päästään työskentelemään kaikkien niiden nuorisoryhmien kanssa, jotka hyötyvät palvelusta, Nuotan laajennushanketta valmistellut Nuorisokeskus Anjalan nuorisotyön koordinaattori Joonas Rönkkönen iloitsee.

Nuotassa nuori saa ylittää omat rajansa turvallisessa ympäristössä ja tutustua muihin samassa tilanteessa oleviin nuoriin. Rönkkösen mukaan jo pelkkä nuorisokeskusympäristöön pääseminen on monelle voitto.

– Omasta arjesta pois pääseminen auttaa jo itsessään. Nuotta-valmennus on luoteeltaan syrjäytymistä ennaltaehkäisevää ja korjaavaa. Uskon, että uudet kohderyhmät tulevat hyötymään esimerkiksi Nuotan seikkailu- ja elämyspedagogisesta toiminnasta ihan samalla tavalla kuin etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajojenkin asiakkaat, Rönkkönen vakuuttaa.