Tänään vietetään suomalaisen saunan päivää – missä sinä heität löylyä?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomen Saunaseuran aloitteesta on kesäkuun toista lauantaita vietetty Suomalaisen saunan päivänä jo vuodesta 1986. Saunan päivää juhlitaan ympäri Suomen useissa saunayhteisöissä ja yleisissä saunoissa. Esimerkiksi Tampereen Rajaportin saunalla juhlinta aloitetaan virallisella Saunarauhan julistuksella ja Löylyvesimaratonin lähtöseremonioilla kello 15:00 alkaen.

Suomen Saunaseura palkitsi tänä vuonna Löylynhenki-palkinnolla saunamestari Pentti Hakalan. Hakala tunnetaan myös vihdanteon maailmanmestarina. Pentti Hakala on toiminut saunakulttuurin, ja erityisesti savusaunakulttuurin, edistäjänä jo vuosikymmenien ajan. Hän on useiden saunayhteisöjen sekä saunatapahtumien perustaja. Hänet palkittiin Saunamestarin tittelillä vuonna 2000 ja hän voitti myös vihdanteon maailmanmestaruuden vuonna 2001.

Hakalan myönteinen, avulias ja utelias persoona sekä hänen sammumaton tiedonjanonsa saunan ja saunomisen suhteen ovat tehneet hänestä suositun vieraan saunatapahtumissa, lehtien sivuilla ja televisiossa. Edelleen yli 80-vuotiaana Hakala kertoo mielellään saunasta aina kun kysytään ja tulee vieraaksi, kun pyydetään.

– Tärkeintä on, että jokainen voi nauttia saunomisesta ja saa siitä hyvää oloa ja mieltä, niin fyysisesti kuin psyykkisesti, Hakala kiteyttää sauna-ajatuksensa.

Hakala itse nauttii edelleen saunomisesta ja onkin oman arvionsa mukaan lämmittänyt savusaunan elämässään yli 600 kertaa ja testannut yli 520 erilaista savusaunaa.