Kolmannes hukkumisista mökillä – asenne ja alkoholi useimmin syynä

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) mukaan Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuodessa noin 150 ihmistä. Kesän helteet saavat ihmiset liikkeelle vesille ja vesien ääreen, mikä näkyy valitettavasti myös hukkumisten määrässä.

Keskimäärin puolet Suomen hukkumistapaturmista ajoittuu kesäkuukausiin ja noin kolmannes tapahtui viime vuonna mökkiympäristössä. Hukkumisten taustalla vaikuttavat vahvasti vesiturvallisuuteen liittyvät asenteet, heikko toimintakyky ja alkoholi.

– Tapaturmaisten hukkumisten trendi on pitkään ollut laskeva. Etenkin lasten, nuorten ja työikäisten hukkumiset ovat vähentyneet. Sen sijaan ikääntyvien osuus on kasvanut ja pääosa hukkuneista on yli 65-vuotiaita. Jotta mökkikesä on mahdollisimman vesiturvallinen, muistetaan pukea pelastusliivit aina vesille suunnattaessa, uidaan rannan suuntaisesti ja muistetaan, että alkoholi ei kuulu yhteen vesiaktiviteettien kanssa, sanoo SUH:n hengenpelastuksen asiantuntija Anne Hiltunen.