Fanien hurja spekulaatio: Justin Bieberin halvaus seurausta rokotehaitasta?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Laulaja Justin Bieber on saanut kasvohalvauksen. Mies on kertonut sosiaalisessa mediassa, että ei pysty liikuttamaan toista puolta kasvoistaan, joten tilanne on vakava ja hän on peruuttanut useita konsertteja.

Miehellä on ollut viime aikoina runsaasti terveyteen liittyviä ongelmia ja yhtenä tekijänä on ainakin hänen kärsimänsä Ramsay Huntin oireyhtymä. Nyt fanit ja muut netinkäyttäjät ovat pohtineet, voivatko suositun laulajan ongelmat johtua mahdollisesti koronavirusta vastaan tarkoitetun rokotteen haittavaikutuksista.

Justin Bieberin sairastaman oireyhtymän aiheuttaja on varizella-zostervirus, joka kuuluu herpesviruksiin. Sama virus aiheuttaa vesirokon ja vyöruusun. Netissä leviävien teorioiden taustalla on tänä keväänä arvostetussa National Library of Medicine -tiedesivustolla julkaistut tutkimustulokset, joiden mukaan varizella-zostervirus on aktivoitunut joillakin potilailla uudelleen koronarokotteen jälkeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on myös tiedottanut aiheesta.

– Joitakin vyöruusutapauksia on raportoitu mRNA-rokotteen jälkeen. Valtaosalla aikuisista on kehossaan vesirokkovirus lapsuudessa sairastetun infektion jäljiltä, ja puolustuskyvyn heiketessä iän, perustaudin tai esimerkiksi sairastetun infektion takia, virus voi aktivoitua ja aiheuttaa vyöruusun. Syy-yhteys koronarokotteiden ja vyöruusun puhkeamisen välillä on edelleen epävarma, THL tiedottaa.

Koska kaikkia rokotteiden haittavaikutuksia ei vielä varmuudella tiedetä, onkin ensiarvoisen tärkeää tutkia ja uutisoida niistä mahdollisimman tarkkaan ja laajasti. Justin Bieber on todennäköisesti saanut omat mRNA-rokotteensa, koska esiintyi taannoin Super Bowlissa, eikä tapahtumaan päässyt ilman voimassa olevaa koronarokotetodistusta.

Toisin sanoen fanien huoli on aiheellinen ja rokotehaitan mahdollisuus on pieni, mutta kuitenkin olemassa oleva. Tiedossa ei esimerkiksi ole, kuinka levy-yhtiö on suhtautunut Bieberin sairauteen tai siitä tiedottamiseen, mutta yhden teorian mukaan laulajaa on kielletty puhumasta mahdollisesta yhteydestä.

Ramsay Huntin oireyhtymään voi liittyä kasvohalvauksen lisäksi myös huimausta ja kuulon laskua. Justin Bieber on turvautunut kertomansa mukaan Jumalaan ja uskoo, että hän pääsee jatkamaan kiertuettaan myöhemmin. Fanit ovat toivottaneet sosiaalisessa mediassa toipumista Bieberille, mutta kommenteissa halutaan myös vahvasti osoittaa, että rokotehaitan mahdollisuutta ei voida automaattisesti sulkea pois. Ihmiset vaativatkin enemmän avoimuutta tiedotukseen, mikä karsii turhat spekulaatiot pois.