Tukes: Kirpputorilla ei saa myydä mitä tahansa – vakavia puutteita havaittu

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kirpputoreilla myydään valtavat määrät erilaisia sähkölaitteita. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) teki kierroksen muutamille kirppareille Tampereella ja Helsingissä ja selvitti, millaisia puutteita käytettynä myytävissä sähkölaitteissa on.

Yleisin ongelma on käyttöohjeiden puuttuminen, myös muutamia rikkinäisiä ja vaarallisia tuotteita löytyi. Tukes muistuttaa, että myyjä on aina vastuussa myymänsä tuotteen turvallisuudesta ja ostajankin kannattaa tarkistaa tuotteen kunto ennen ostopäätöstä.

Varmista, että:– Laitteen liitäntäjohto ja töpseli ovat ehjät– Laitteen kuori on ehjä– Laitteen kytkimet ja säätimet ovat ehjiä ja toimivia– Valaisimen lampunpitimet ovat ehjät eivätkä ne ole löysällä– Jatkojohdon ulkovaippa, pistotulppa ja jatkopistorasia ovat ehjät, johto on kunnolla kiinni – pistotulpassa ja jatkopistorasiassa, eikä pistorasiassa tai -tulpassa ole palaneita kohtia– Laitteeseen liittyvät oleelliset asiakirjat ovat laitteen mukana.