Hienoa ihmiskunta! Roskaa löytyy jo Marsista saakka

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jos nykymuotoinen maailmankaikkeutemme on verrannollisesti yhtä vanha kuin se matka, minkä saat levitettyäsi kädet vartalon sivuille, on ihminen kävellyt Telluksen päällä tästä matkasta saman verran kuin on etusormesi kynnen pituus. Tässä minimaalisessa ajassa olemme onnistuneet tuottamaan planeetallamme enemmän tuhoa kuin koskaan sen koko historian pitkän aikana. Suurimmat syyt ovat ahneus ja välinpitämättömyys.

Ihmisen jättämiä roskia löytyy valtameren syvimmästä kohdasta. Nyt avaruuskeskus NASA:n Perseverance-mönkijä havaitsi roskia Marsin pinnalta. Marsissa olevaan kiveen on jäänyt kiinni lämpömateriaalia, jota avaruusjärjestö käytti suojelemaan Perseverance-avaruusalusta äärimmäisiltä lämpötiloilta, kun se matkusti Marsiin ja putosi planeetan ilmakehän läpi.

Avaruuskeskus kysyy, kuinka roskat löysivät tiensä kyseiselle alueelle Marsin Jezero-kraatteriin. Onko se pudonnut paikkaan vai tullut tuulen kuljettamana? Mönkijällä ei ole aikaa ihailla roskia kuivuneen joen suistoa tutkiessaan. NASA:n tiedemiehet uskovat alueen olleen ennen täynnä vettä.