Noel Gallagherilla sai elinikäisen porttikiellon Kiinaan: ”Kansan vihollinen”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Oasis-yhtyeestä maailman maineeseen noussut muusikko Noel Gallagher on kertonut, että hän ei pääse Kiinaan koko elämänsä aika. Mies on nimittäin luokiteltu paikallisten viranomaisten toimesta kansan viholliseksi.

Hän sai noin 20 vuotta sitten Kiinan hallitukselta kirjeen, jossa kerrottiin, että Noel Gallagher ei saanut matkustaa maahan. Syynä oli New Yorkissa järjestetty Tiibetin vapauskonsertti, jossa Gallagher oli esiintynyt. Hänelle lähetettiin kirje, koska kiinalaiset viranomaiset pelkäsivät, että hän lietsoisi tiibetiläismielisiä.

Gallagher on myöhemmin sanonut, että ei ole kiinnostunut Tiibetistä. Himalajan pohjoispuolella sijaitseva Tiibet on syrjäinen buddhalainen alue, jota on hallittu Kiinan autonomisena alueena 1200-luvulta lähtien. Hän osallistui konserttiin ainoastaan siksi, kun kukaan muu hänen yhtyeestään ei sitä halunnut.

– Oasis oli kiertueella tuolloin ja se oli vapaapäivä. Oasista pyydettiin esiintymään, eikä kukaan muu tehnyt sitä, joten suostuin vapaaehtoiseksi, 55-vuotias muusikko kertoo Daily Star -lehdelle.

– Kävelin lavalle 50.000 ihmisen eteen ja ajattelin:” Miksi suostuin tähän? En ole edes helvetin laulaja”, Gallagher viittaa silloiseen yhtyeen laulajaan Liam Gallagheriin, jonka kanssa mies ei ole ollut vuosiin tekemisissä.