Lonkero täytti 70 vuotta – suomalaisjuoma kehitettiin Helsingin olympialaisia varten

Ruoka · Tim Isokivi

Maailmankuulu suomalaisjuoma lonkero eli long drink on täyttänyt jo 70 vuotta. Lonkeron syntymäpäivää vietettiin virallisesti sunnuntaina 19. kesäkuuta.

Lonkero kehiteltiin Helsingissä vuonna 1952 järjestettyjä kesäolympialaisia varten. Panimoyhtiö Hartwall loi lonkeron helpottaakseen olympitalaisturisteille alkoholia tarjoilleita ravintoloita. Ginistä ja greippilimonadista koostuvaa valmista drinkkiä ooli tarkoitus tehdä vain olympialaisten ajalle, mutta suosion vuoksi valmistusta jatkettiin.

– Lonkero on täydellinen esimerkki suomalaisesta innovaatiosta, joka luotiin aikoinaan olympiajuomaksi, mutta josta tuli nopeasti niin suosittu, että juoman tuotantoa on jatkettu siitä lähtien. 70-vuotias brändi on nyt suosionsa huipulla kotimaassa, ja se on meille valtava ylpeyden aihe, kertoo Original Long Drinkin brand manager Ella Berner Hartwallin tiedotteessa.

Lonkeroa on sittemmin viety menestyksekkäästi ulkomaillekin. Kaupoissa ja ravintoloissa on vuosikymmenten aikana nähty myös monia perinteisestä greippilonkerosta poikkeavia variaatioita. Hartwall on juhlavuoden kunniaksi lanseerannut uuden kausimaun, mustikan makuisen Original Long Drink Blueberry -juoman.