Huippuharvinainen kitahai ajautui rannalle Filippiineillä – elää valtameren syvyyksissä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Valtamerien syvyyksissä tavattu ja suurella suulla varustettu kitahai on nähty todistettavasti ainoastaan joitakin satoja kertoja. Nyt lajin edustaja on huuhtoutunut filippiiniläisen kylän rannalle. Hai oli kuollut paikallisen kalastajan löytäessä sen 11. kesäkuuta Gubatissa.

Kitahai tavattiin ensimmäisen kerran vuonna 1976. Se on äärimmäisen harvinainen tuttavuus ihmisille, mutta lajikanta voi hyvin ja yksilö saattaa elää yli satavuotiaaksi. Kitahai on esiintynyt maapallolla jo 20 miljoonaa vuotta sitten. Filippiineille rantaan ajautuneen yksilön kuolinsyytä selvitetään, Newsweek kertoo.

Harvinaislaatuinen otus voi kasvaa 4-5,5 metrin pituiseksi ja painaa tuhat kiloa. Sitä on tavattu useilla eri valtamerillä. Se siivilöi planktonia valtavalla kidallaan, josta myös lajin nimi tulee.