Viisi vinkkiä juhannussaunaan – ohjeet puukiukaan lämmittämiseen

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Juhannussauna on suomalainen perinne, josta ei luovuta kuin äärimmäisen pakon edessä. Puukiuas kannattaa sytyttää oikeaoppisesti, niin palamisprosessissa ei synny terveydelle haitallisia hiukkasia. Huonossa puunpoltossa hiukkaspäästöt ovat moninkertaisia hyvään polttoon verrattuna, ja siinä on myös haitallisia ilmastovaikutuksia

– Tärkeintä on polttaa tulipesässä vain kuivaa puuta eikä lainkaan roskia. Märkien puiden ja roskien poltosta ilmaan syntyy runsaasti terveydelle haitallisia hiukkasia, häkää ja PAH-yhdisteitä, kertoo HSY:n ilmansuojeluasiantuntija Outi Väkevä.

Ohjeet puukiukaan lämmittämiseen:

– Ota vanhat tuhkat pois tulipesästä.– Käytä ensin pieniä ja kuivia puita, jotka syttyvät nopeasti. Hyviä sytykkeitä ovat puutikut, pieni määrä tuohta sekä puupohjaiset sytytyspalat.– Polta vain kuivaa puuta. Älä koskaan polta roskia kuten kertakäyttöastioita, maitotölkkejä tai makkarapakkauksia.– Polta puut useammassa erässä. Älä lado pesää täyteen, ja lisää puita vasta liekkien hiipuessa.– Hyvä palaminen tarvitsee riittävästi ilmaa. Säädä ilmaa kiukaan käyttöohjeiden mukaisesti.