Pimeään verkkoon vuotanut jo 24 miljardia varastettua salasanaa

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Salasanoja valitessa on syytä olla tarkkana. Murrettuja salasanoja ja vuotaneita käyttäjätunnuksia on pimeässä verkossa jaossa jopa kymmeniä miljardeja, ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Pimeän verkon kauppapaikoissa on Digital Shadow -tietoturvayhtiön mukaan myynnissä yhteensä yli 24 miljardia käyttäjänimen ja salasanan yhdistelmää. Vuotaneiden salasanojen määrä on kasvanut vuodesta 2020 jopa 65 prosentilla. Tietoturvayhtiö on pelkästään viimeisten 18 kuukauden aikana varoittanut asiakkaitaan noin 6,7 miljoonasta vuotaneesta salasanasta.

Digital Shadow’n mukaan moni käyttää edelleen heikkoja ja helposti murrettavia salasanoja. Noin yksi jokaisesta 200 salasanasta on vastoin kaikkia salasanoihin liittyviä ohjenuoria 123456. 50 yleisimmin käytetystä salasnasta voidaan murtaa vain sekunneissa helposti saatavilla olevilla työkaluilla.

Salasanasta voi tehdä vaikeammin murrettavan melko yksinkertaisilla tavoilla. Esimerkiksi erikoismerkkien, kuten @ tai # -symbolien lisääminen voi hidastaa salasanan murtamista jopa 90 minuutilla.