Kullankaivajat löysivät lähes täydellisenä säilyneen mammutinpoikasen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kullankaivajat ovat löytäneet Kanadasta jotain kultaakin harvinaisempaa. Yukonista Tr’ondëk Hwëch’in -alkuperäiskansalle kuuluvalta alueelta löydettiin ikiroudasta lähes täydellisenä säilynyt muumioitunut villamammutin poikanen. Mammutin arvioidaan olevan noin 30 000 vuotta vanha.

Löydöstä kuvaillaan erittäin harvinaiseksi, sillä kyseessä on täydellisimpänä säilyneenä löydetty mammutti Pohjois-Amerikassa. Alaskasta löydettiin vuonna 1948 osittain säilynyt mammutin poikanen. Hyvin säilyneitä muumioituneita mammutteja on löydetty aikaisemmin erityisesti Siperian ikiroudasta.

– Jääkauteen erikoistuneena paleontologina todellisen villamammutin näkeminen on ollut minulle elinikäinen unelma. Siitä on nyt tullut todellisuutta. Nun cho ga on kaunis ja yksi hämmästyttävimmistä muumioituneista jääkauden eläimistä, mitä maailmasta on koskaan löydetty, paleontologi Grant Zazula kuvaili tiedotteessa.

Muumioitunut eläin sai nimen Nun cho ga, joka tarkoittaa Tr’ondëk Hwëch’inien kielellä isoa eläinvauvaa. Villamammutteja eli Pohjois-Amerikassa viimeisimmän jääkauden aikaan muun muassa luolaleijonien, arobiisonien ja villihevosten rinnalla.