Pakasta mansikkaa talvea varten – itsepoiminnalla edullisin kilohinta

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Mansikka on herkkä marja, joka ei kestä kovaa käsittelyä tai pitkää säilytystä pitkään poiminnan jälkeen. Mansikka tarjoillaan ja pakastetaan mahdollisimman tuoreena, silloin marja on parhaimmillaan. Jos pakastettavat marjat pääsee poimimaan itse, kannattaa ne kerätä ilman kantaa, mikä vähentää marjojen käsittelyä kotona.

Mansikat voi myös viipaloida tai soseuttaa ennen pakastusta, jolloin niiden tilan tarve laskee noin puoleen. Mansikat ovat Suomen suosituinta lähiruokaa ja niitä voi ostaa suoraan tiloilta, kaupoista, toreilta ja marjanmyyntipisteistä. Myös itsepoiminta on käynnistynyt tämän vuoden osalta. Nyt on paras aika ostaa ensi talven pakastemansikat.

– Helteinen sää kypsyttää mansikoita nyt vauhdilla. Mansikan pääsatokausi ajoittunee normaalien vuosien tapaan heinäkuun kahdelle ensimmäiselle viikolle. Ensimmäisenä pääsatokausi alkaa Lounais- ja Etelä-Suomessa ja heinäkuun toisella viikolla myös Itä- ja Pohjois-Suomessa, toteaa Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton puheenjohtaja Tarja Matomäki.