Sinilevää havaittu merialueilla – runsastumassa myös sisävesissä

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Helteillä vedessä vilvoittelevien on nyt syytä olla tarkkana jokakesäisen vitsauksen varalta. ELY-keskusten mukaan sinilevä on runsastunut sekä merialueilla että sisävesissä.

Merialueilla sinilevää on havaittu erityisesti Saaristomerellä sisäsaaristossa. Havaintoja tehtiin muun muassa Kemiönsaaren ympäristössä sekä Kaarinan ja Naantalin edustalla. Havaitut määrät ovat kuitenkin olleet pääasiassa vähäisiä eivätkä kasvustot ole vielä muodostaneet kelluvia lauttoja.

Sinilevät ovat runsastumassa sisävesialueilla. Järvissä levää on havaittu pääosin vähäisiä määriä. Säskylän Pyhäjärvellä on kuitenkin tehty havaintoja runsaista ja erittäin runsaista paikallisista esiintymistä.

Merialueilla havaintoja on tehty hieman keskimääräistä enemmän, sisävesien tilalta tilannetta kuvaillaan ajankohtaan nähden tavanomaiseksi. Tyynen ja lämpimän sään jatkuessa sinilevätilanne voi kuitenkin muuttua nopeastikin. Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäin löytyvät Järvi-meriwikistä.