Lottovoittoja jäi viime vuonna lunastamatta 4,2 miljoonalla eurolla

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lottovoitto tulee lunastaa vuoden kuluessa arvonnasta. Mikäli voittoa ei lunasteta vuoden kuluessa, voittosumma siirtyy jakamattomiin varoihin. Sieltä se palautuu tulevilla kierroksilla pelien voitonjakoihin erikoispotteina, korotettuina voitonjakoina tai arpojen lisäarvontojen muodossa.

Vuoden määräaika voitonlunastukseen on määritelty arpajaislaissa ja Veikkauksen säännöissä. Pelivoittoja jää lunastamatta joka vuosia useamman miljoonan euron edestä. Vuonna 2021 lunastamattomia voittoja kertyi yhteensä noin 4,2 miljoonaa euroa. Summa koostuu suurimmaksi osaksi pienistä, noin muutaman euron voitoista.

– Voittokupongit voivat mennä hukkaan tai niiden tarkistaminen vain yksinkertaisesti unohtuu. Lisäksi asiakkaat saattavat myös kokea, että voitto on niin pieni, ettei sitä viitsitä käydä lunastamassa, Veikkauksen tiedottaja Minna Sundholm kertoo.

Voittoja jää kuitenkin koko ajan lunastamatta vähemmän, sillä jo 76 prosenttia Veikkauksen pelien pelaamisesta on tunnistautunutta. Jos myyntipaikassa tunnistautuneena pelattuun peliin osuu alle 2000 euron voitto, se maksetaan automaattisesti asiakkaalle. Mikäli voittosumma on 2000 euroa tai enemmän, voittajan pitää todentaa henkilöllisyytensä veikkaus.fi:ssä tai jossakin Veikkauksen omassa pelisalissa, jonka jälkeen voitto maksetaan voittajan pankkitilille. Nettipelaajat saavat voittonsa automaattisesti suoraan tililleen.

Veikkauksen tavoitteena on, että vuoden 2023 loppuun mennessä kaikki Veikkaus-pelaaminen tapahtuu tunnistautuneena.

– Tunnistautumisen myötä voittajat ovat aina Veikkauksen tiedossa, eikä voittotositteen katoaminenkaan enää estä voitonmaksua, Sundholm sanoo.

Suurin lunastamatta jäänyt lottovoitto on vuodelta 1995, jolloin noin 14 miljoonan markan (noin 2,4 milj. euroa) Vantaalla pelattu voitto jäi lunastamatta. Voittajaa etsittiin useampaan otteeseen mediassa, mutta voittajaa ei koskaan löytynyt. Toiseksi suurin lunastamatta jäänyt voitto on kierrokselta 40/2000, jolloin Helsinkiin osunut 1,7 miljoonan euron voitto Lauantai-Jokerista jäi lunastamatta.